Svar från UR angående min medverkan i ”En Bok, en författare”

Idag kom svaret från UR om min medverkan i ”En Bok, En Författare”:

”Vi på redaktionen för En bok, en författare har nu gjort en publicistisk kvalitetsbedömning av våra kommande program under våren. Under det arbetet har vi tyvärr tagit beslutet att inte sända det program som du medverkar i.

Vår redaktion gör alltid en kvalitetsbedömning innan vi sänder ett program och ställer i genomsnitt tre program per år. Skälet till att vi ställer program är så gott som alltid att de inte håller den kvalitet som vi vill att de ska göra. Så är det även i detta fallet. Bodils intervju med dig, och dialogen er emellan, blev inte så bra som vi hade hoppats på. Av respekt gentemot er två och gentemot vårt eget programformat väljer vi därför att inte sända programmet.”

Detta kom inte som en direkt överraskning. Lanseringen av Domedagsklockan resulterade också i en radiointervju på både svenska och engelska som inte sändes (SR) samt en inställd medverkan i SVT Debatt. Det hela är en intressant studie i vad som händer när man går tvärs emot det som är legitimt inom den snäva åsiktskorridoren. Det ställer också frågor om vad begreppet ”kvalitet” innebär. Drar mig till minnes vad jag skrev  för nästan sju år sedan i min magisteruppsats ”Ödesstund för Europa – Om de geopolitiska konsekvenserna av Europas beroende av rysk energi” :

De flesta tjänar systemet i det land som de bor i och är samtidigt beroende av det för sin överlevnad. Det kan leda till att vissa observationer och slutsatser inte får framföras eftersom de strider alltför mycket med den rådande ordningens uppfattning. Det finns tabun i alla länder som inte ostraffat låter sig överskridas. Detta gäller oberoende om det är ett ”öppet” demokratiskt samhälle eller en stängd diktatur. På så sätt hålls diskussionerna nere på ett plan som kan kontrolleras av ”systemet”.

De som går emot den norm som råder riskerar att uteslutas, att bli beskyllda för att gå andra makters ärenden eller för att lida av paranoida vanföreställningar. Det finns genom detta kontrollsystem många sanningar som aldrig får chansen att yttras och därigenom ge en mer nyanserad bild av den version av verkligheten som framförs som den sanna. Det är också så att utsagor som blir utdömda som rena konspirationsteorier eller verk av galenpannor under en regim klassas som sanningar under en annan. Det rådande grupptrycket förhindrar att de avvikande idéerna får fäste eller ens diskuteras. Att klassas som en seriös och nykter analytiker, bedömare eller forskare blir därmed lätt detsamma som att gå i systemets ledband.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s