Priset för att ifrågasätta och söka sanningen

Polarbröd har sedan några år ett pris som kallas utstickarpriset. Detta går enligt Polarbröd till modiga människor som vågar gå sin egen väg. Senaste vinnaren av en guldtacka från Boliden var ensamseglaren och miljökämpen Ellen MacArthur. Vad är det då för mod som efterlyses? I juryn som utser pristagaren sitter bland annat Romklubbens ordförande Anders Wijkman. Han skriver i sin presentation att en utstickare är någon som utmanar det konventionella tänkandet och att han blir lycklig när han möter människor som ”ifrågasätter och söker sanningen”. På frågan om vad han kan lära sig av vinnaren skriver Wijkman att hon är ett gott exempel som inspirerar människor att gå emot strömmen och kämpa för sin övertygelse.

Frågan är dock vilken sanning och övertygelse detta handlar om? Vad är det som ska utmanas? En modig människa är enligt Polarbröds definition någon som visar ledarskap inom hållbarhetsfrågor. Det är någon som genom sin gärning haft inverkan på hela världen. ”Ifrågasättandet” är därmed kopplat till en doktrin som sedan länge varit rådande världspolitiskt. ”Alla” önskar sig en hållbar utveckling och vill förändra världen. Det är integrerat på högsta nivå och i stort sett alla politiska läger. Politiker, kungligheter, företagsledare och miljörättskämpar ställer sig på led för att tillbe doktrinens principer. Etablissemanget är sedan länge med på båten och EU har tagit på sig en ledarroll. Media förser oss med propaganda om de stora globala hoten och ser varje avvikande väderfenomen som ett tecken på att den syndfulla människan håller på att förstöra moder jord. Skolan fostrar från tidig ålder barnen till ett miljökorrekt tänkande med Al Gore på schemat medan universiteten producerar politiskt tillrättalagd forskning för att lösa problemen.

Den bakomliggande agendan blir mer tydlig när övriga nominerade från 2013 granskas. Dessa var David Suzuki, Nicholas Stern, Johan Ehrenberg och företaget Solelia Greentech. Gemensamt för dessa är deras entydiga stöd för den syn som basuneras ut från högre ort om människans påverkan på klimatet. Världen behöver bot, bättring och ett nytt system för att hantera förändringsprocessen. Ellen MacArthur Foundation som instiftats av pristagaren ingår i partnerskap med storföretag som Unilever, Philips, Renault och Cisco. Nära samarbete finns också med managementkonsultbolaget McKinsey. Wijkman ingår själv i stiftelsens expertpanel.

Är detta att gå emot strömmen? Detta brukar annars vara förknippat med någon som på riktigt utmanar etablissemanget. Som ser sprickorna i dess tillrättalagda fasad och tomheten i flosklerna. Som inte blint ställer sig i ledet och lyder direktiven. Den ”sanningssökare” som Wijkman blir lycklig av verkar dock vara sammanknippad med någon som representerar hans sanning. Någon riktig ifrågasättare kommer inte komma på tal när det gäller ett pris som detta. MacArthur är precis som Wijkman gödd av den yppersta eliten och toppfigurerna som syns på Bilderbergmötena, på World Economic Forum i Davos och G7/8. Det är en värld befolkad av ultrarika familjer som Rockefeller och Wallenberg och understödda av kungligheter som Prins Charles och Drottning Beatrix av Holland. Det är dessa krafter som drömmer om ”The Great Transformation” (Den stora omställningen) och globala maktstrukturer. Det är sedan många som naivt hakar på i det ledet och låter sig förföras av de fagra gröna utopiska drömmar som presenteras av ulven i fårakläder.

Att på riktigt gå emot strömmen och följa sin övertygelse ger inga priser, gräddfiler in i jetsetlivet eller guldtackor från Boliden. Det stänger istället effektivt dörrar och förstör karriärmöjligheterna. Den ger definitivt inga pengar på kontot. Sanningssökaren förses istället med stämplar som ”förnekare”, ”konspirationsteoretiker” och ses som köpta av ”Big Oil/Tobacco”. Det är härskartekniker som används för att tysta de som vägrar att gå i ledet. Som jag skriver i Domedagsklockan: ”Den som till äventyrs vill bryta detta paradigm och ifrågasätta dess grunder behöver mod som en Herkules i modern skepnad och kan få betala sitt pris”. Sanningen är att inflytelserika spelare som Wijkman inte tål riktiga ifrågasättare/sanningssökare och gör allt i sin makt för att stoppa dem. Detta har jag personligen erfarit. En dag rämnar dock dammen och inget kan stoppa kraften som finns där bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s